Blauw-groene daken met EU-subsidie op Amsterdamse corporatiewoningen

MVW8647 (1)

De gemeente Amsterdam heeft € 4,8 miljoen Europese subsidie gekregen om slimme blauw-groene daken aan te leggen op corporatiewoningen. Op deze daken wordt onder het groen extra water opgeslagen. Op die manier zijn woningen beter beschermd tegen extreem weer. Met data uit het dakmanagementsysteem Dakota is bepaald welke daken geschikt zijn voor dit innovatieve project voor klimaatadaptatie*.

Blauw-groene daken

De komende jaren wordt duizenden vierkante meters blauw-groene daken aangelegd in de hoofdstad. ‘Met deze blauw-groene daken gaan we een stap verder,’ zegt Glen Bosman, manager RGS bij het regiokantoor van Consolidated Nederland in Amsterdam. ‘Onder de begroeiing op de daken kunnen we hemelwater bufferen en tot wel 8 cm water opslaan. Zo ontlasten we het we het riool bij extreme regenval. Maar ook tijdens extreme hitte of droogte, zoals afgelopen zomer, doet het opgeslagen water goed werk voor de beplanting op de daken. Bovendien is een groen dak goed voor de de biodiversiteit in de stad. En dat is nodig ook, want het groen staat onder druk in de steden.’

Communicerende daken

Bij het project zijn veel partijen betrokken, zoals Waternet, de gemeente Amsterdam, woningcorporaties en verschillende kennisinstellingen. Glen Bosman is trots dat Dakota zo’n belangrijke rol heeft gespeeld bij het verkrijgen van de subsidie. ‘De kracht ligt in het koppelen van datasystemen. De informatie uit Dakota hebben we gekoppeld aan de data van Waternet. Door ons geavanceerde systeem met sensoren, houdt het dak water vast of loost het juist water gebaseerd op de weersvoorspellingen. De blauw-groene daken worden in een netwerk verbonden, waardoor een nieuw soort watermanagement op wijk- en gebouwniveau ontstaat. Hiermee voorkomen we uiteindelijk bottlenecks, de plekken in de stad waar de meeste overlast ontstaat, bijvoorbeeld doordat het regenwater niet weg kan en straten blank komen te staan. ’

* Project RESILIO

Het project heet RESILIO, dat  staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops. Het is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, Polderdak, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, Ymere, De Key en Consolidated. Het RESILIO-project ontvangt de bijdrage uit het UIA-programma (Urban Innovative Actions) van de Europese Unie. Het UIA-programma biedt ieder jaar subsidie voor innovatieve pilot projecten op verschillende thema‘s.

three-man

werken bij
Consolidated?

blank87
blank87

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.