Steeds slimmere daken dankzij innovatieve sensoren
Een dak boven je hoofd. Het lijkt eenvoudig, maar er komt veel meer bij kijken, waaronder technologie. Onze partner Inscio staat hierin voorop. Met hun innovatieve sensoren kunnen zij potentiële dakproblemen in een vroeg stadium voorspellen. Jeroen van de Laar, oprichter en algemeen directeur van Inscio, aan het woord over ‘zijn slimme jongens’.
Signaleren van problemen
Daksensoren zijn geavanceerde, kleine apparaatjes die specifiek ontworpen zijn om de conditie van een dak continu te monitoren. Jeroen legt uit: “Daksensoren meten belangrijke indicatoren zoals vocht, luchtvochtigheid en temperatuur. Dit levert cruciale informatie op voor het vroegtijdig signaleren van problemen, zoals lekkages of een zwakke plek in het dak. Hierdoor is preventief onderhoud mogelijk.”
Daksensoren zijn ‘slimme jongens’, benadrukt Jeroen. “Ze zijn ongeveer 7,5 cm hoog en worden strategisch geplaatst op risicovolle plekken in het dak, waar de kans op lekkage of slijtage het grootst is. Elke twee uur voert de sensor metingen uit en vervolgens stuurt hij elke twaalf uur een rapport naar onze software. Deze rapporten bevatten gedetailleerde meetwaarden van de situatie op het dak. Omdat we weten wat de meetwaarden zijn in een goed dak, kunnen we afwijkingen eenvoudig detecteren.”
De voordelen
Jeroen vervolgt: “Het belangrijkste voordeel van daksensoren is de verbeterde risicobeheersing. Ook voor daken met complexe installaties, zoals groendaken, zonnepanelen, waterretentiesystemen of andere apparatuur, is het waardevol om exact te weten waar een probleem zich voordoet. Zo kunnen we gericht ingrijpen op specifieke plekken zonder het groen of het pv van het dak te hoeven halen.”
“De toekomst van daksensoren ziet er veelbelovend uit”, weet Jeroen. “Dankzij slimme sensoren creëer je lagere onderhoudskosten en een efficiënter gebruik van materialen en middelen. Hierdoor kunnen we daken op een duurzame manier beheren zonder onnodige kosten of belastingen.”
Overwegingen voor de klant
Voordat je besluit om daksensoren te installeren, zijn er volgens Jeroen enkele belangrijke overwegingen op basis van het type gebruiker en de specifieke risico’s van het gebouw.
- Vastgoedbeheerders, zoals woningcorporaties
Voor vastgoedbeheerders draait het om efficiënt beheer en het minimaliseren van overlast voor huurders. Door daksensoren in te zetten, kunnen lekkages en andere problemen vroegtijdig worden opgespoord, wat bijdraagt aan een comfortabele woonomgeving, meer tevreden huurders en minder onderhoudskosten op de lange termijn.
- Gebouwen met een hoog risicoprofiel
Voor organisaties zoals datacenters, musea, ziekenhuizen, industriële faciliteiten en energiecentrales is het cruciaal om vocht of andere verstoringen op het dak snel te detecteren. In dit soort omgevingen kan binnendringend water niet alleen aanzienlijke schade veroorzaken, maar ook vitale processen verstoren.
Voorspellende dakdata
De data van daken worden volgens Jeroen steeds belangrijker. “Uiteindelijk kunnen die data voorspellen waar problemen dreigen te ontstaan en waar ingrijpen nodig is, nog voordat bewoners hinder ondervinden. De trends in de data geven ons inzicht in wat er precies op het dak moet gebeuren, of dat nu vervanging betreft of het toepassen van een gerichte onderhoudsstrategie. Op deze manier verschuift dakonderhoud van een reactieve naar een proactieve benadering, van problemen oplossen naar ze voorkomen.”
Bij Consolidated wordt een koppeling gemaakt tussen de daksensoren en Dakota. Dakota is een online managementsysteem dat een helder overzicht biedt van elk dakportfolio. Je vindt er rapportages, gedetailleerde inspectieverslagen en nauwkeurige onderhoudsprognoses.
“Op de lange termijn zal de analyse van dakdata verder ontwikkelen en voorspellende inzichten opleveren”, verklaart Jeroen. “Die data maken het mogelijk om specifieke onderhoudsadviezen te geven die het maximale rendement uit het dak halen. Het gaat hierbij niet alleen om financiële voordelen, maar ook om aspecten zoals huurderstevredenheid, het verminderen van hittestress in stedelijke gebieden en een efficiënte waterafvoer. Zo dragen daksensoren niet alleen bij aan een betere conditie van het dak, maar ook aan een duurzamere en fijnere leefomgeving.”
Meer informatie?
Wil je meer weten of heb je vragen? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder. Ben je al klant bij ons? Neem dan contact op met jouw accountmanager voor meer informatie.
Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.