Duurzaam dakmateriaal: binnenkort ook op uw dak?

Wie de komende jaren een kijkje neemt op het Nederlandse daklandschap, zal daar steeds vaker gerecyclede of bio-based materialen tegenkomen. Duurzaam dakmateriaal is in opkomst en dat is een ontwikkeling die Glen Bosman, manager resultaatgericht samenwerken bij Consolidated, flink toejuicht. “Om het gebruik van duurzame materialen in de toekomst te normaliseren, moeten we nu innoveren.” 

Als woningcorporatie staat u voor een grote uitdaging: in 2050 moet uw woningportefeuille volledig CO2-neutraal zijn. Het dak speelt een belangrijke rol in het behalen van deze doelstellingen. Daarmee is duurzaamheid logischerwijs ook binnen Consolidated een belangrijk thema. Glen: “Samen met onze opdrachtgevers denken we continu na over hoe we daken en dakonderhoud duurzamer kunnen maken. Dat doen we door processen te veranderen, maar steeds vaker ook door traditionele dakmaterialen te vervangen door moderne, duurzame materialen.”

Glen Bosman
Glen Bosman (manager resultaatgericht samenwerken)

Circulair en bio-based

Een duurzaam materiaal waarmee Consolidated nu al daken bedekt, is Derbigum NT. Dit bestaat deels uit gerecycled materiaal dat afkomstig is van andere daken. Volgens Glen een goede keuze voor elke woningcorporatie: “Derbigum New Technology scoort goed in de nationale milieubibliotheek. Het is aantoonbaar CO2-besparend en gaat bovendien heel lang mee. Een ander materiaal waar we bij Consolidated toekomst in zien, is Mycelium: een bio-based isolatiemateriaal op basis van schimmels. Isolatieplaten gemaakt van groenafval, hoe mooi is dat! Tot slot gaan we binnenkort een proef doen met isolatiemateriaal van gerecyclede PET-flessen.”

Meer weten over duurzame dakoplossingen? Bekijk dan ook deze aflevering van Dakzaken.

Daken als proeftuinen

Voordat nieuw materiaal daadwerkelijk kan worden gebruikt, moet het eerst uitgebreid worden getest. We zetten het pas in als is aangetoond dat het goed werkt en lang meegaat, én als het de vereiste certificeringen heeft. “Omdat Consolidated het gebruik van duurzame materialen enorm toejuicht, ondersteunen we leveranciers in de ontwikkelfase. Dat doen we bijvoorbeeld door materialen te testen in proeftuinen. Woningcorporaties kunnen daarvoor een stukje dak beschikbaar stellen. Steeds meer corporaties zijn daartoe bereid, mooi om te zien!” aldus Glen.

De volgende stap

Hoewel duurzaam dakmateriaal in de afgelopen jaren al flink is doorontwikkeld, is er volgens Glen nog een lange weg te gaan. “Op dit moment wordt het vooral gebruikt in kleinere pilotprojecten. In de toekomst moet het natuurlijk op grote schaal ingezet gaan worden. Daarom is het tijd om dit onderwerp hoog op de agenda te zetten. Woningcorporaties kunnen bijvoorbeeld het gebruik van duurzame materialen in het Programma van eisen (PvE) opnemen. Dit stimuleert leveranciers om te blijven innoveren en op grotere schaal duurzame dakmaterialen te produceren. Zo werken we toe naar een dakenbranche waarin duurzaam materiaal de norm is.”

Meer informatie

Wilt u aan de slag met het verduurzamen van uw daken of bent u geïnteresseerd in duurzame dakmaterialen? Neem vrijblijvend contact met ons op via www.consolidated.nl/contact. We denken graag met u mee!

three-man

werken bij
Consolidated?

blank87
blank87

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.