Duurzaam dak: het dak van de toekomst

U kunt uw dak gebruiken om energie te besparen of op te wekken, te recreëren of om water op te slaan. Het dak biedt ruimte voor vele innovatieve en duurzame oplossingen. Consolidated adviseert u graag over de voordelen en toepassingen van gebruikersdaken en duurzame daken.

Innovatieve en duurzame oplossingen op het dak

Consolidated beschikt over de knowhow om elk dak als gebruikersdak of duurzaam dak in te richten. Er is méér mogelijk op het dak dan u misschien denkt:

zonnestroom

 

Zonnestroom

Zonne-energie is een aantrekkelijke manier om stroom of warmte op te wekken via uw dak. Er is veel mogelijk op het gebied van zonnepanelen. Consolidated adviseert u graag over zonnestroom.

Advies over installatie van zonnepanelen

Door het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan stroom worden opgewekt. Er zijn vele soorten zonnesystemen op de markt. Kiest u voor kristallijne panelen? Dan kunnen deze mechanisch op het dak worden bevestigd of worden geballast. Maar u kunt ook kiezen voor PV-panelen die in de dakbedekking worden geïntegreerd. Consolidated adviseert u graag over de vele mogelijkheden van zonnepanelen op uw daken. Uiteraard verzorgen wij ook de vakkundige installatie van alle soorten zonnepanelen.

zonnestroom

 

Thermische energie

Dakcollector is een winningsysteem voor warmte of kou, op het dak. Hiermee wordt warmte of kou omgezet in duurzame energie.

Hoog rendement

Dakcollector maakt gebruik van bestaande, hoogwaardige materialen om synergie te genereren. Dit systeem levert een hoog rendement op en is daarmee dé oplossing voor grootschalige warmte- en koudewinning.

De werking van Dakcollector

Dakcollector werkt eenvoudig. Door een energiestrip aan te brengen onder de dakbedekking, is het mogelijk om warmte en kou via het dak op te vangen. Via een vloeistof in de strip wordt de warmte of kou getransporteerd naar een bestaand energiesysteem (zoals warm tapwater en warmtepomp) of naar een energieopslag onder de grond. Zo kan deze vrij verworven energie worden aangewend om een gebouw te verwarmen of te koelen.

zonnestroom

 

Witte daken

Veel platte daken zijn bedekt met zwarte bitumen, maar witte daken zijn sterk in opkomst. Een wit dak reflecteert het zonlicht en wordt minder warm. Zo kunt u energie besparen met uw dak.

Zwart dak vs. wit dak

Net als zijn zwarte broer is witte dakbedekking samengesteld op basis van bitumen en geschikt voor dakrenovatie. Waar een zwart dak in de zomer warm wordt, reflecteert een wit dak het zonlicht juist. Dat zorgt ervoor dat de ruimtes onder het dak koeler zijn, waardoor de airco minder hard hoeft te werken. Dat scheelt enorm in de energiekosten.

Houd uw dak koel

Onderzoek laat zien dat om één graad te koelen tenminste drie keer zoveel energie nodig is als om één graad te verwarmen. Met een wit dak kunnen de kosten voor de koeling tot wel 20 procent gereduceerd worden. Bovendien gaat dakbedekking op een koeler dak langer mee.

zonnestroom

 

Groendaken

Steden en dorpen verstenen in hoog tempo. Dat heeft grote gevolgen voor de omgeving. Groendaken bieden een duurzame oplossing op het dak.

Wat groen kan doen

Bij een fikse regenbui raken de riolen overbelast en de versteende stadsjungle geeft de stad een grauw aanzien waar niemand vrolijk van wordt. Daarom vervangt Consolidated grauwe grijze grinddaken door groene sedumdaken.

Dak in volle bloei

Sedumdaken fleuren de stad op, maar gaan vooral langer mee en hebben een licht isolerende werking. In steden met veel groendaken is gebleken dat de temperatuur in de stad daalt. Ook leveren groendaken een positieve bijdrage aan de luchtkwaliteit en de biodiversiteit, en vormen ze een goede buffer tegen overtollig regenwater.

zonnestroom

 

Waterdaken

Door de verstedelijking en de soms extreme regenval vormt de afvoer van regenwater een probleem. Op een waterdak wordt het regenwater vastgehouden zodat het gedoseerd in het riool terecht komt.

Waterbuffering op het dak

Consolidated legt waterdaken aan op gewone daken, loopdaken en daktuinen waar 10 tot 150 liter water per vierkante meter opgeslagen kan worden. Dat water kan ook gebruikt worden voor een daktuin en in theorie kan het zelfs dienen als bluswater of spoelwater voor toiletten.

Opbouw van een waterdak

Een waterdak bestaat uit verschillende lagen met elk een eigen functie. Het begint met een gegarandeerd waterdichte afwerking. Daarop worden waterbuffer en waterafvoersystemen aangebracht. Het waterbuffersysteem bestaat uit holle kunststofunits of open steenslagfundatie. Voor de afwerking bestaan verschillende opties: van een waterpasserende bestrating tot een moderne daktuin.

zonnestroom

 

Isolatie

Warmte stijgt op en gaat verloren als daken niet of onvoldoende geïsoleerd zijn. Energiebesparing begint dus met goede isolatie.

Bespaar op uw energierekening

Als u investeert in goede isolatie, ziet u dat direct terug in uw energierekening. Want goede dakisolatie betekent lagere kosten; niet alleen voor stoken in de winter, maar ook voor koelen in de zomer.

Uw dak isoleren? Consolidated regelt het voor u!

Traditionele Rc-waarden van 2,5 blijken onvoldoende; tegenwoordig wordt al gesproken over een verhoging naar een Rc-waarde van 6. Consolidated geeft advies over het aanbrengen van dakisolatie. Daarnaast kunnen wij elk type dak voorzien van de juiste isolatie. Daarbij kijken we verder dan het dak groot is, want we hebben ook oog voor het beperken van naden, kieren en koudebruggen.

Het dak als bouwplaat

Consolidated beschouwt het dak als een bouwplaat, waarop meer mogelijk is dan u in eerste instantie denkt. Als u dan toch investeert in isolatie, adviseren we u graag over andere toepassingen op het dak, zoals zonnepanelen of duurzame oplossingen.

zonnestroom

 

Recycling

Zou het niet mooi zijn als uw dak na jaren van trouwe dienst niet op de vuilverbranding eindigt, maar verwerkt wordt tot een nieuw dak? Consolidated recyclet uw oude dakbedekking.

Een tweede leven voor uw dak

Het dak moet zorgvuldig ontmanteld worden om het bitumineuze daksysteem te scheiden van isolatie en andere restmaterialen. De oude bitumen worden vervolgens gebruikt als grondstof voor nieuwe en kwalitatief hoogwaardige bitumen. Consolidated adviseert u graag over de mogelijkheden, materialen en systemen.

7_gem_rijssenholtenVoor de gemeente Rijssen Holten plaatste
Consolidated zonnepanelen op een sporthal
lees meer