Daken van zorginstellingen verduurzamen

Het verduurzamen van daken is een belangrijke stap voor vastgoedbeheerders van zorginstellingen die zich inzetten voor duurzaamheid. Een duurzaam dak kan niet alleen energie besparen, maar kan ook bijdragen aan een gezondere leefomgeving en een lagere ecologische voetafdruk. In dit artikel zullen we bespreken hoe vastgoedbeheerders van zorginstellingen hun daken kunnen verduurzamen.

 

0-meting bij dakverduurzaming

Het verduurzamen van daken begint allemaal met een goede inventarisatie van de huidige situatie. Vastgoedbeheerders moeten weten wat voor soort daken ze beheren, hoe deze zijn opgebouwd en wat de status hiervan is. Bij Consolidated doen we dit middels een 0-meting. Dit helpt bij het bepalen van welke verduurzamingsmaatregelen kunnen worden genomen. Zo kan het zijn dat sommige daken geschikt zijn voor bijvoorbeeld zonnepanelen, terwijl andere daken eerst moeten worden versterkt of geïsoleerd.

 

Isoleren van daken

Een van de eerste stappen die vastgoedbeheerders kunnen zetten, is het verbeteren van de isolatie van het dak. Een goed geïsoleerd dak zorgt voor minder warmteverlies in de winter en houdt de warmte buiten in de zomer. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt om de woning te verwarmen of te koelen. Het resultaat: lagere energiekosten en een lagere CO2-uitstoot. Een win-winsituatie!

 

Groendaken

Een andere maatregel is het aanleggen van groendaken. Een groendak is bedekt met planten, zoals sedum of gras. Dit heeft verschillende voordelen, zoals isolatie en verkoeling tijdens zomerse temperaturen. Bovendien helpen groendaken bij het opvangen van regenwater én zorgt de beplanting van daken voor een positief effect op de biodiversiteit. Dieren en insecten hebben bijvoorbeeld een fijne leefomgeving op deze groendaken.

 

Witte daken

Naast groendaken zijn er ook witte daken. Deze daken reflecteren zonlicht, waardoor gebouwen van zorginstellingen minder warm worden. Witte daken zijn vooral interessant voor grote gebouwen met platte daken. De airco hoeft minder snel aan wat niet alleen kosten bespaart voor het verkoelen van zorginstellingen, maar ook energie bespaart. Dit is dus ook voordelig voor het milieu. 

 

Zonne-energie

Tot slot zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden qua zonne-energie. Door zonnepanelen te installeren bespaart u energiekosten én wekt u groene energie op. Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen en ook in combinatie met andere duurzame maatregelen is zonne-energie een goede oplossing. Consolidated helpt u graag op weg om te kijken welke mogelijkheden uw zorginstellingen hebben.

 

Dakonderhoud is voor zorginstellingen van groot belang. Het liefst op dagelijkse, correctieve en/of planmatige basis. Een flinke uitdaging terwijl u zich liever richt op de zorg van de mensen die bij u verblijven. Ook voor het meedenken over duurzame dakoplossingen is hulp altijd welkom. Dat snappen we bij Consolidated maar al te goed. Neem vrijblijvend contact op met onze dakspecialisten.

three-man

werken bij
Consolidated?

blank87
blank87

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.