Een bezoek aan: het Consolidated dakbos

De samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Consolidated waarbij we ruim 44.000 bomen hebben geplant in de Dordtse Biesbosch heeft inmiddels alweer ruim twee jaar op de teller staan. Binnen Consolidated noemen we dit vol trots ‘het dakbos’.

Waarom het dakbos?

We voelen als familiebedrijf de verantwoordelijkheid om zuinig met de wereld om te gaan, maar realiseren ons dat we als dakbedrijf CO2 uitstoten. We vinden het dan ook belangrijk om waar mogelijk ons steentje bij te dragen. Dat doen we in ieder geval door zo veel mogelijk van onze uitstoot te compenseren. En hoe kan dat beter dan dat in eigen land zoveel mogelijk bomen te planten.

Voortgang

We brachten onlangs, samen met boswachters Harm en William, een bezoek aan de ruim 10 hectare grond (gelijk aan ongeveer twintig voetbalvelden) waar de bomen zijn geplant. . Inmiddels zijn de kleine plantjes uitgegroeid tot aanzienlijke boompjes. Sommigen van al meer dan twee meter hoog. De bomen slaan door de juiste zorg goed aan en schieten de komende jaren verder de lucht in, wisten de boswachters ons te vertellen.

Nog meer voordelen

Tijdens de wandeling door de Nieuwe Dordtse Biesbosch benadrukken Harm en William hoe belangrijk de hectares aangeplant bos zijn voor de natuur en de directe omgeving:

  1. Biodiversiteit: De aanleg van het dakbos bevordert biodiversiteit in het gebied. Bossen zijn de thuisbasis voor tal van planten- en diersoorten, en de groeiende bomen ondersteunen een divers ecosysteem. We zien nu al toename aan vlinders en andere insecten.
  2. Natuurlijke verbindingen: Twee jaar geleden was dit stuk bos nog ongebruikt akkerland. Nu dient het bos als verbinding tussen het Dordtse en Sliedrechtse deel van de Biesbosch. De uitbreiding van dit soort natuurlijke verbindingspunten zijn cruciaal voor het behoud van leefgebieden en het bevorderen van genetische uitwisseling tussen populaties van planten en dieren.
  3. Leefomgeving voor de mens: Boswachter Harm benadrukt dat deze inspanningen niet alleen goed zijn voor de natuur, maar ook voor de omwonenden. Bossen bieden recreatiemogelijkheden, verbeteren de luchtkwaliteit en dragen bij aan het algemene welzijn van de gemeenschap.

We zijn met meerdere partijen in gesprek over de aanleg van nog meer bomen. Dus hopen dat er de komende jaren nog veel meer ‘dakbos’ bij komt. Wilt u meer weten over ons huidige ‘dakbos’? U leest het in dit eerder verschenen artikel.

Andere dakvragen?

Wilt u meer weten over duurzaamheid op het dak? Deel uw vragen met ons via www.consolidated.com/contact. We denken graag met u mee.

three-man

werken bij
Consolidated?

blank87
blank87

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.