Een bouwteam ondersteunt elkaar

MVW3104

Hoe verduurzaam je 174 woningen zo slim en snel mogelijk, maar wel met een kwaliteit die voor ten minste 10 jaar te garanderen is? Consolidated is één van de partners in een ambitieus project in Leusden.

Een rustige woonwijk aan de rand van Leusden. De bomen bloeien in roze en wit, de vogeltjes fluiten om het hardst, een man laat op zijn gemak de hond uit. Behalve de gele kop van een hijskraan wijst niets erop dat hier een groot bouwproject gaande is. En dat is ook precies de bedoeling, vertelt Kees de Groot van Heijmans. Hij is de projectmanager van de grote verduurzamingsslag die hier sinds begin dit jaar gaande is.

Helder en bespreekbaar

‘Onze opdrachtgever is een vastgoedbelegger die ons vroeg de woningen tot het hoogste niveau te verduurzamen’, vertelt De Groot. ‘Binnen enkele weken moesten we een plan presenteren: hoe zouden wij tegen een zeer scherpe prijs op korte termijn alle woningen aanpakken? Ik ben direct in gesprek gegaan met mogelijke partners, waaronder Consolidated. Van eerdere samenwerkingen wist ik dat zij met kop en schouders boven andere bedrijven uitsteken. Alles is helder en bespreekbaar.’

Helpende hand

Naast Consolidated zijn ook sloop-, schilder-, timmer- en installatiebedrijven bij het project betrokken. Dit betekent dat goede samenwerking op de bouwplaats de hoogste prioriteit heeft. Henk Deterd, projectleider namens Consolidated: ‘Je vormt een bouwteam en dat betekent dat je elkaar ondersteunt. Als de timmerman nog niet klaar is met het dak, helpen onze mannen hem zodat ze daarna zo snel mogelijk zelf aan de slag kunnen. Ze gaan niet in de bus zitten wachten.’

Plannen doornemen

Iedere ochtend drinkt het team van 40 à 45 man koffie met elkaar; een uitgelezen moment om de plannen onderling af te stemmen. Per dag werkt Consolidated aan twee huizen, soms zelf drie. Dat betekent dat de kap volledig wordt verwijderd en er dezelfde dag nog een nieuwe kap geplaatst wordt, inclusief aluminium schoorsteenomkasting. Daarna zorgen de partners voor het plafond, het schilderwerk en de elektra. Bewoners kunnen in ruil voor een kleine huurverhoging kiezen voor een nieuwe badkamer en keuken, die als laatst geplaatst worden.

Geen grote bouwplaats

Omdat de wijk volledig bewoond blijft tijdens de renovatie, gingen de bedrijven samen op zoek naar een zo slim mogelijke aanpak. De Groot van Heijmans: ‘Een grote bouwplaats met veel transportbewegingen zou voor overlast zorgen, dus dat wilden we voorkomen.’ Daarom werkt het bouwteam met ‘just in time and place’- levering: iedere ochtend levert een vrachtwagen de bouwmaterialen voor die dag. Vooraf zijn de bewoners geïnformeerd door informatiebijeenkomsten. In een online portal staan alle updates.

Geoliede machine

Dat de overlast beperkt is, wordt direct duidelijk in de woonwijk: alleen in het stuk straat waar gewerkt wordt, is bedrijvigheid. Terwijl bij het ene huis het dak onttakeld wordt, krijgt het andere huis een compleet nieuwe dakconstructie van de timmerman. Daartussen gaat het dagelijks leven in de straat gewoon door. Deterd: ‘Vooraf hoopten we dat de jongens met elkaar een geoliede machine zouden vormen. Dat is helemaal gelukt.’

three-man

werken bij
Consolidated?

blank87
blank87

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.