Slim dakbeheer: groendaken met daksensoren bij Stadgenoot

Samen met woningcorporatie Stadgenoot werken wij aan de toekomst van duurzame daken. Een mooie nieuwe stap in deze samenwerking is: het installeren van daksensoren in groene daken. Dit wordt nog niet op grote schaal toegepast, terwijl het enorme voordelen biedt op het gebied van milieuvriendelijkheid en onderhoud. In dit artikel alle ins en outs over deze slimme technische meetinstrumenten in het groendak.

Regenwater

Een groendak is een dak bedekt met planten in plaats van traditionele dakbedekking. Woningcorporatie Stadgenoot past groendaken toe waar dat mogelijk is. Het biedt voordelen voor het milieu, zoals CO2-reductie en betere waterbuffering. Dat laatste is belangrijk om regenwater op te vangen en de belasting op het riool te verminderen. Daarnaast houdt een groendak de warmte beter vast in de winter, wat zorgt voor energiebesparing. Terwijl in de zomer uw woning of bedrijf juist koeler blijft. Kijk hier voor meer voordelen van groendaken.

 

Voordelen sensoren

De combinatie van een groendak met daksensoren is een win-win situatie. Deze sensoren meten het vocht, de temperatuur en luchtvochtigheid. “Daksensoren op groendaken voegen een belangrijk element toe”, benadrukt Julien Selgert, bouwkundig medewerker van Stadgenoot. “Ze helpen ons namelijk beter te monitoren. Sensoren kunnen lekkages vroeg detecteren en geven aan waar die lekkages zich precies bevinden. Dit maakt het dakonderhoud gerichter en efficiënter. Bovendien verzamelen we data waarmee we elk moment de prestaties van het dak kunnen volgen. Zo krijgen we beter inzicht in de staat en de risico’s van het dak en kunnen we ingrijpen vóórdat er problemen ontstaan. Zo kunnen we bijvoorbeeld al bij een bewoner aankloppen nog voordat er een lekkage en daaruit volgende gevolgschade ontstaat, omdat de data ons vroegtijdig waarschuwen. Hierdoor is het mogelijk om onze daken steeds beter te onderhouden in een steeds moeilijkere bereikbare binnenstad.”

Qua efficiëntie is er met daksensoren ook veel winst te behalen. Derek Veenstra, bouwkundig medewerker van Stadgenoot vertelt: “De daksensoren helpen ons efficiënter te werken, waardoor we minder inspecties hoeven laten uit te voeren op locatie. Voorheen moest er iemand fysiek langskomen om het dak te controleren. Dat is tijdrovend en arbeidsintensief. Met de sensoren kunnen we op afstand, via de computer, het dak monitoren en problemen sneller opsporen. Dat vermindert ook de CO2-uitstoot, omdat er minder auto’s op pad hoeven om de daken te inspecteren.”

 

Prettig samenwerken

Julien en Derek zijn positief over de samenwerking met het ‘Dakteam Stadgenoot’, waarvan Consolidated een onderdeel is. Vooral door de proactieve houding en de expertise van het Consolidated-team. Julien vertelt: “We zijn erg tevreden, we werken al langere tijd samen en hebben altijd goede ervaringen gehad. De specialisten denken goed mee over oplossingen en zijn innovatief. Bijvoorbeeld met hun ideeën over groendaken en andere duurzame oplossingen. Het fijne aan Consolidated is de open en transparante communicatie. Alles wordt goed uitgelegd, en je kunt altijd met vragen bij hen terecht. Bovendien hebben zij veel kennis van de laatste technologieën, wat ons enorm helpt om bij te blijven met nieuwe ontwikkelingen in dakonderhoud. Al met al zijn we dus heel blij met de samenwerking.”

 

Voordelen van daksensoren voor gebouwbeheerders

Als gebouwbeheerder wil je uiteraard weten welke voordelen daksensoren bieden voor een groendak. Glen Bosman, Manager RGS bij Consolidated legt uit: “Daksensoren bieden ons veel waardevolle informatie bij de aanleg van groendaken. Het aanbrengen van groen op een dak is een investering en brengt risico’s met zich mee. Vooral omdat groen duurder is dan grind en de waterdichte lagen eronder kwetsbaarder kunnen worden. Mocht er een probleem ontstaan, zoals lekkage onder het groen, dan kan het herstelproces ingrijpend en kostbaar zijn. Alle lagen groen en substraat moeten dan worden verwijderd om de waterdichte laag te bereiken.”

Door daksensoren te installeren onder de waterdichte laag, kunnen tijdig eventuele vochtproblemen gedetecteerd worden. Glen legt uit: “Als er vocht wordt waargenomen, sturen deze sensoren direct een waarschuwing, zodat we snel kunnen ingrijpen en schade kunnen voorkomen. Dit minimaliseert de risico’s en bespaart op de lange termijn veel kosten. Daarnaast zijn de investeringskosten voor deze sensoren relatief laag, in vergelijking met de potentiële kosten voor herstelwerkzaamheden.”

 

Dakbeheer op één plek met Dakota

Stadgenoot maakt al jaren gebruik van ons online dakmanagementsysteem Dakota. Waar alle data van hun daken samenkomt. Julien van Stadgenoot is positief over Dakota: “Dit is een handig platform voor het beheren van onze dakdata. We gebruiken het om alle informatie over onze daken bij te houden. Bijvoorbeeld wanneer een dak voor het laatst is onderhouden of vervangen. Het systeem helpt ons niet alleen bij het plannen van onderhoud, maar ook bij het monitoren van de status van de daken. Wat het platform nog beter maakt, is dat we het delen met al onze dakpartners. Zij kunnen ook in Dakota kijken en data toevoegen of inzien. Dit zorgt voor een transparante samenwerking.”

 

Levensader

Data speelt dus een cruciale rol in dakonderhoud. Door daksensoren te gebruiken kunnen problemen vroegtijdig worden aangepakt en kan schade voorkomen worden. Glen van Consolidated is enthousiast: “Dakota, is onze ‘levensader’, wij verzamelen hierin alle belangrijke data van daken. Het is een fantastisch programma.”

 

Meer weten?

Slim dakbeheer bespaart op lange termijn kosten en verlengt de levensduur van het dak.

Dankzij sensoren in groendaken behoren onverwachte reparaties op het dak tot de verleden tijd. Benieuwd hoe Consolidated kan bijdragen aan jouw duurzame dakoplossingen? Neem contact op en ontdek de mogelijkheden!

three-man

werken bij
Consolidated?

blank87
blank87

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.