Stap voor stap naar een duurzaam dak

Duurzaamheid. Wat begon als een trendy term is tegenwoordig de standaard. Ook wat het dak betreft is duurzaamheid de norm en niet zonder reden. De CO2-doelstellingen en hoge energieprijzen maken dat je als gebouweigenaar niet meer om duurzame dakoplossingen heen kunt. Wat is er nodig om een dak te verduurzamen? En hoe begin je ermee? Joep van Rijn, accountmanager bij Consolidated, deelt het.

Joep maakt namens Consolidated deel uit van verschillende dakteams waarin hij opdrachtgevers adviseert over verduurzaming van hun dakbezit. Isolatie is daarbij het allerbelangrijkst, zo vertelt Joep: ‘Je kunt van alles doen om een woning duurzaam te maken. Maar zonder geïsoleerd dak ontsnapt de warmte meteen weer naar buiten. Goede isolatie is dus onmisbaar! Het duurzaamheidsvraagstuk speelt inmiddels bij al onze opdrachtgevers. Logisch ook. De technische levensduur van een dak is lang, des te belangrijker om op het juiste moment de juiste maatregelen te treffen, zonder daar in de toekomst spijt van te krijgen.”

Duurzaam denken zit in het DNA

Isolatie als de basis dus, maar als het duurzaamheid betreft kijken we bij Consolidated verder. Bijvoorbeeld door circulair te werken. Waar mogelijk gebruiken we gerecycled materiaal of hergebruiken we materiaal dat al op het dak aanwezig is. Joep vertelt: “Materiaal op een plat dak gaat soms wel 40 jaar mee, een pannendak nog veel langer. Zonde dus om die materialen te vervangen als dat nog niet nodig is. We gebruiken de goede basis liever als bouwplaat van de toekomst. Deze kunnen we aanvullen met isolatie.
Daarnaast gebruiken we dakmanagementsysteem Dakota voor duurzaam dakonderhoud. In Dakota verzamelen we alle informatie die over een dak beschikbaar is. Dat geeft ons grip op het dakenlandschap, waarmee we de opdrachtgever onderhoud kunnen adviseren waar het echt nodig is. Dat is efficiënt en daarmee ook duurzaam.”

Stap voor stap een duurzaam dak

Het renoveren en tegelijkertijd verduurzamen van daken is een uitgebreid proces dat van A tot Z een langere periode in beslag kan nemen. Hoewel dit proces nooit helemaal hetzelfde is, zijn er bepaalde stappen die altijd terugkomen. Joep licht ze toe:

1. Een goed begin: de 0-meting
“Bij nieuwe opdrachtgevers brengen we om te beginnen het gehele dakbezit in kaart. Onze inspecteurs gaan het dak op voor een uitgebreide NEN inspectie en we duiken onder meer in het lekkageverleden. Deze informatie brengen we samen in Dakota, waardoor een duidelijk beeld ontstaat van de staat van de daken. Dit biedt een goed vertrekpunt voor het maken van een onderhoudsplan.”

2. Dakplan van aanpak
“Op basis van alle informatie in Dakota, weten we welke daken onderhoud nodig hebben en welke nog even kunnen wachten. Met deze informatie genereren wij een duurzame meerjarenonderhoudsbegroting. Zo’n plan wordt altijd heel zorgvuldig gemaakt. We werken verschillende scenario’s uit en houden rekening met de toekomstplannen voor het gebouw. Gaan we de levensduur van het dak rekken zodat het nog enkele jaren meekan? Of renoveren we het dak en leggen we een stevig fundament voor de lange termijn?”

3. Een goede voorbereiding
Voordat de werkzaamheden daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd, zijn er nog verschillende stappen te zetten. Als de klant het voorstel heeft goedgekeurd, worden de vergunningen aangevraagd. Ook moeten verschillende omgevingsonderzoeken worden gedaan, bijvoorbeeld naar de flora en fauna in de omgeving. Een uitgebreid traject dus, maar Consolidated heeft de specialismen in huis om de opdrachtgever hierin te ontzorgen.

4. Realisatie: het dak op
“De vergunningen zijn goedgekeurd, de omgevingsonderzoeken uitgevoerd. Tijd om het dak aan te pakken. Hiervoor is geen vast stappenplan, hoe het dak wordt verduurzaamd verschilt per klant of project. Wat is de staat van het dak? En gaat de opdrachtgever alleen voor isolatie of kiest deze bijvoorbeeld ook voor een groendak of zonnepanelen? Het zijn allemaal factoren die meespelen.”

Weten welke mogelijkheden er zijn voor het verduurzamen van uw dak? Bekijk dan deze video.

Jaren vooruit

Een gerenoveerd en verduurzaamd dak kan weer jaren mee. En ontstaat er toch een lek? Dan staat Consolidated 24 uur per dag klaar om het op te lossen. “We hebben voorkeur voor langdurige samenwerkingen waarbij we na het planmatig onderhoud ook het dagelijks onderhoud verzorgen. Met Dakota hebben we perfect inzicht in de staat van uw dak. Is er dan bijvoorbeeld sprake van een lekkage? Dan kunnen wij dat heel doelgericht en efficiënt oplossen. Ook als het gaat om samenwerken, gaan we bij Consolidated dus voor duurzaam!”, aldus Joep. 

Op naar duurzaam

Bent u eigenaar of beheerder van vastgoed en wilt u aan de slag met de duurzaamheid van uw daken? Neem contact met ons op via www.consolidated.nl/contact, wij denken graag met u mee!

three-man

werken bij
Consolidated?

blank87
blank87

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.