Vooruit met het dak

Ontmoetingsplek, parkeerdek, energiestation of regenbuffer.  De functie van het dak verandert en daarvoor is innovatie onmisbaar. Nieuwe technieken, methodes en materialen uitproberen en toekomstgericht te werk gaan. Dan is er van alles mogelijk. Als je het dakadviseur Siem Kromdijk vraagt, kun je ook op het dak niet onder innovaties uit.

“Langdurig samenwerken is de basis van veel van onze samenwerkingen,” begint Siem. Dat heeft een reden. Dakonderhoud houdt meer in dan zorgen dat de daken water- en winddicht zijn. Sterker nog: door toepassing van innovaties en door vooruit te kijken, hoeft dat lek er niet eens te komen. Siem: “De behoefte van onze opdrachtgevers verandert: ze willen niet alleen daken die lang meegaan. Ze gaan daarnaast ook voor duurzaam, groen, leefbaar en circulair. Logisch, want een dak renoveren doe je maar één keer in jaren. Dan doe je er goed aan het meteen toekomstbestendig te maken. Zo worden we bij Consolidated uitgedaagd om verder te denken dan de standaardoplossingen. Het maakt ons werk leuk en uitdagend.”

Ervaring is de basis

Bij elke dakinspectie kijken: wat kunnen we doen om het dak verder te brengen? En met welke technieken en materialen halen we het maximale uit het dak? Het antwoord op deze vragen verschilt per opdracht. Wat overeenkomt is dat je veel ervaring nodig hebt om antwoord te kunnen geven op deze dakvragen. Siem vertelt: “Als je nieuwe dingen probeert, moet je wel weten waar je op moet letten. We hechten veel waarde aan de ervaring die we in ruim 60 jaar hebben opgebouwd. Onze kennis is de basis. Vanuit daar maken we sprongen vooruit.”

Case: een circulair parkeerdek

Een mooi voorbeeld van een innovatief (en duurzaam) project is het parkeerdek bij het oude Polaroid fabrieksterrein in Enschede. Dat was na 60 jaar gebruik toe aan renovatie. Een van de voorwaarden van de opdrachtgever, woningcorporatie Domijn: al het materiaal dat van het dak afgehaald werd, moest zo veel mogelijk worden gerecycled of hergebruikt. Voor Siem en zijn team een mooie uitdaging: “Voor alles hebben we een nieuwe bestemming gezocht. Zelfs de bestaande stelconplaten hebben een nieuwe bestemming en de lantaarnpalen worden teruggeplaatst. De oude dakbedekking is gerecycled, de dakbedekking die we nieuw hebben aangebracht bestaat voor 25% uit gerecycled materiaal. Uiteraard met een bewezen levensduur. Zo weet Domijn zeker dat het parkeerdek weer tientallen jaren mee kan.”

Kennis vermenigvuldigen

Kijkend naar de daktrends, ziet Siem dat vooral op het gebied van materialen grote stappen worden gezet. Gerecycled of zelfs biobased — gemaakt van natuurlijke materialen —,  er is steeds meer mogelijk. “We trekken hierbij intensief op met onze leveranciers. We dagen elkaar uit om met nieuwe, duurzame oplossingen te komen. Alleen door kennis te delen, kom je verder.”

Data op  het dak

Wat is een innovatie waard als je niet kunt testen wat het doet? Met ons dakmanagementsysteem Dakota verzamelen we data op het dak. Hiermee is Consolidated al jaren vooruitstrevend. Ook de manier waarop we die data verzamelen, gaat volgens Siem de komende jaren flink veranderen: “We doen nu al pilots met sensoren op het dak. Daarmee kunnen we precies monitoren wanneer er een lek dreigt te ontstaan. Of wanneer een dakgoot verstopt raakt en gereinigd moet worden. Ik verwacht dat we in de toekomst ook drones gaan inzetten om bijvoorbeeld de staat van het dak inzichtelijk te maken. Dit soort innovaties maken ons werk nóg efficiënter.”

Aan de slag

Je leest het: innovatie heeft het Nederlandse daklandschap bereikt. Er is tegenwoordig veel mogelijk. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een van deze innovatieve toepassingen.

Blauw-groen dak

Regenwater wordt gebufferd in kratjes op het dak en vervolgens gelijkmatig afgevoerd. Een slimme oplossing tegen wateroverlast door extreme regenval. Een laag planten bovenop die kratjes zorgt voor een koelere, groenere omgeving.
Meer soorten duurzame daken vind je hier.

Isolatie van duurzame materialen.

Isolatiemateriaal dat gedeeltelijk wordt gemaakt van bijvoorbeeld houtpulp, plantenresten of mycelium.

Slim dakmanagement

In dakmanagementsysteem Dakota worden alle data over jouw dak verzameld. Dit geeft een totaaloverzicht waarmee onderhoud efficiënt gepland kan worden.

Andere dakvragen?

Benieuwd hoe innovatieve oplossingen jouw daken verder kunnen brengen? Of heb je een andere dakvraag? Deel hem met ons via www.consolidated.nl/contact. We denken graag met je mee!

three-man

werken bij
Consolidated?

blank87
blank87

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.