Dakzaken: Innovatie op het dak

Met ruim 60 jaar ervaring hebben we bij Consolidated inmiddels een hoop dakkennis in huis. De wereld van het dak staat echter nooit stil.  Om je te inspireren met wat er op het dak mogelijk is, houden we je graag up to date. In Dakzaken onderzoekt presentatrice Suzanne voor Consolidated diverse thema’s die spelen op het dak. Deze keer zoomt ze in op innovatie

Drones, artificial intelligence, slimme sensoren. Het zijn moderne termen waarover je steeds meer hoort. Ook op het dak maken ze hun opmars. Beheer of bezit je vastgoed? Dan kunnen dit soort toepassingen je nu en in de toekomst zomaar gaan helpen je dakonderhoud makkelijker, efficiënter of duurzamer te maken.

In de eerste aflevering van Dakzaken gaat Suzanne dieper in op deze innovaties. Daarnaast vertellen ervaringsdeskundigen over hoe zij deze nu al inzetten.

Nuttige nummers

Data heeft inmiddels ook het dak bereikt. Waar onze experts vroeger het dak op moesten om de staat ervan te controleren, laat onderhoud zich met behulp van data steeds beter voorspellen. Zo is het gemakkelijk in te schatten wanneer een dak toe is aan onderhoud of vervanging. Super efficiënt dus! De gemeente Zaanstad maakt gebruik van data op hun daken. Mark Molenaar van de gemeente Zaanstad ligt dat toe: “Data helpen om onderhouds- en huisvestingsvraagstukken snel te beantwoorden. Daarnaast zijn data onmisbaar in onze bedrijfsvoering, die vooral is gericht op duurzaamheid.”

Hoog over

Zie je ze al vliegen? De volgende innovatie die Suzanne bespreekt zijn drones. Deze worden al jaren gebruikt voor allerlei doeleinden. Een toepassing die steeds dichterbij komt, is de inzet van drones voor inspectie van daken. Met behulp van artificial intelligence is het in de toekomst waarschijnlijk mogelijk om automatisch defecten op te sporen. Een paar extra ogen op het dak, zou je kunnen zeggen. Toch zal de drone echte vakmensen voorlopig niet vervangen, volgens Erwin Brakeboer van Consolidated. ‘Ik denk dat dakdekkers in de toekomst veel gebruik gaan maken van drones. We laten een drone over gebouwen vliegen. ‘Daar waar vervuiling wordt ontdekt, sturen we direct iemand heen.’

Slim meten

Tot slot een innovatieve ontwikkeling die we bij Consolidated steeds vaker inzetten: sensoren. Sensoren geven real time inzicht in de staat van het dak, zonder dat een expert daarvoor het dak op moet. Volgens Jeroen van de Laar van Inscio Roofs kunnen sensoren een hoop schade voorkomen: ‘Met een sensor krijg je zicht waar nooit zicht was. Je meet feitelijk wat er in het dak gebeurt. Door sensoren die steeds slimmer worden, is een lekkage te detecteren voordat er daadwerkelijk schade ontstaat.’

Andere dakvragen?

Getriggerd door een van deze innovaties, wil je hier meer over weten of wil je ermee aan de slag? Deel je vragen met ons via www.consolidated.com/contact. We denken graag met je mee.

three-man

werken bij
Consolidated?

blank87
blank87

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.