De voordelen van innovatief samenwerken

Efficiënter, duurzamer, of slimmer werken met je organisatie? Dan is experimenteren en kennis delen de sleutel tot succes. En dat is precies wat het innovatieteam van woningcorporatie Ymere doet. Niki Mastenbroek maakt namens Consolidated deel uit van dit team. Zij ziet dat de sterke focus op innovatie leidt tot mooie ontwikkelingen binnen Ymere én de dakenbranche.

Als kleindochter van Martin Mastenbroek Senior — de oprichter van Consolidated — kent Niki Mastenbroek Consolidated goed. Sinds enkele jaren is ze er zelf in dienst. Niki begon als accountmanager, sinds 1 mei is ze bedrijfsleider van Consolidated Ridderkerk. In haar tijd bij Consolidated is ze altijd bezig geweest met het verbeteren, versnellen en verduurzamen van processen. Niki: “Ik denk dat innovatie de sleutel is voor continuïteit. Door ontwikkelingen in de markt goed in de gaten te houden, kunnen wij opdrachtgevers bovendien creatieve oplossingen bieden.”

Nieuw soort samenwerking

Een plek in het innovatieteam van Ymere is Niki dus op het lijf geschreven. Dit team werd in 2022 in het leven geroepen, op initiatief van het dakteam. Niki: “Grote organisaties zijn over het algemeen geneigd om traditioneel te denken. Ook op het gebied van dakonderhoud. Dit nieuwe team is juist bedoeld om met Ymere doelgerichter en sneller te innoveren.” Naast Niki zitten vertegenwoordigers van dakpartners Patina en Klomp in het team. Samen hebben zij het doel gesteld om elk jaar één grote en meerdere kleine innovaties door te voeren binnen woningcorporatie Ymere.

Ogen op innovatie

Maar hoe zorgt het innovatieteam dat innovaties ook daadwerkelijk worden toegepast? Niki legt het uit: “Elk teamlid brengt zijn eigen ervaring en kennis in. Door ons dakmanagementsysteem Dakota weten we bij Consolidated bijvoorbeeld heel veel over het gebruik van data op het dak. Die kennis breng ik mee in het innovatieteam. Op basis van ieders expertise bepalen we wie welk onderwerp oppakt”. Onderwerpen waar wij over spreken zijn onder andere het slimmer inplannen van monteurs, het gebruik van duurzaam dakmateriaal, elektrische voertuigen gebruiken in de binnenstad of de inzet van drones. “Wekelijks bespreken we per project de vooruitgang. Zo houden we de vaart er lekker in,” vult Niki aan.

Drones voor dakinspecties

Sinds de oprichting van het innovatieteam Ymere, liggen er mooie projecten op de tekentafel. Zo komt de inzet van drones voor dakinspectie steeds dichterbij. Niki is optimistisch over deze innovatie: ‘We onderzoeken in hoeverre drones een deel van de dakinspectie kunnen oppakken. Door over platte en hellende daken heen te vliegen en foto’s te maken, worden deze nauwkeurig in beeld gebracht. Zonder dat er een inspecteur het dak op hoeft, kun je zien of het dak vervuild is, of dat er pannen zijn beschadigd. Natuurlijk blijven inspecteurs nog nodig voor het juist in kaart brengen van de levensduur en staat van het dak en de details. De inzet van drones kan een dak inspectie hierdroor hopelijk in de toekomst (voor Ymere) een stuk efficiënter maken.”

Daar zit toekomst in

Drie dakpartners die op deze manier samenwerken, dat is volgens Niki best uniek. “Op deze manier gebruik maken van elkaars kennis is niet gebruikelijk maar wel inspirerend. De samenwerking past in een bredere maatschappelijke ontwikkeling, namelijk dat organisaties coöpereren om elkaar te versterken. Niki: “Je merkt onder andere dat steeds meer woningcorporaties samen optrekken en kennis met elkaar delen. Ik sluit dan ook niet uit dat er in de toekomst ook andere woningcorporaties een innovatieteam oprichten. Het brengt Ymere in ieder geval verder!”

Er is natuurlijk nog veel meer te bedenken. Zoals daksensoren en het slim gebruikmaken van data (bijvoorbeeld door middel van Dakota). Meer weten over dakinnovaties? Bekijk de eerste aflevering van Dakzaken

Andere dakvragen?

Bent u geïnspireerd door deze bijzondere samenwerking en wilt u zelf innoveren op uw daken? Neem contact op via www.consolidated.com/contact. We denken graag met u mee.

three-man

werken bij
Consolidated?

blank87
blank87

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.