Blauwgroene daken vergroenen en verkoelen de stad

RESILIO-Oosterparkbuurt-met-lijnenKLEINEREVERSIE-1-scaled-1600x900

Het regent steeds vaker en harder, terwijl het ook warmer wordt. In grote steden waar veel steen en asfalt ligt, is er dan ook steeds vaker sprake van wateroverlast en hitte. Daarom is in Amsterdam het slimme blauwgroene dakenproject RESILIO gestart. Deze daken vangen meer water op, bieden plek voor natuur en verkoelen de omgeving. Consolidated is betrokken bij de uitvoering van dit mooie project.

Vele handen op één dak

RESILIO is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, Hogeschool van Amsterdam (HvA), Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Stadgenoot, de Alliantie en De Key. Het project wordt mede gefinancierd uit het ERDF-fonds van de Europese Unie via het Urban Innovative Actions-programma.

10.000 m2 slimme daken

Met dit project wordt uiteindelijk 10.000 m2 aan slimme blauwgroene daken aangelegd in Amsterdam. Consolidated start in het laatste kwartaal van 2020 met de aanleg van het eerste blauwgroene dak voor woningcorporatie Stadgenoot in Amsterdam-Oost.

Water voor de planten

Een blauwgroen dak bestaat uit twee lagen. Op de bovenste laag groeien planten. Daaronder bevindt zich een blauwe laag: dit is een reservoir waarin regenwater wordt opgeslagen. Hierdoor krijgen de planten altijd water. Een slimme klep kan het water lozen. Met behulp van geavanceerde technologie wordt de klep op afstand bediend. Deze reageert op weersveranderingen en gaat op de juist momenten automatisch open en dicht. Dat is handig als er bijvoorbeeld veel regen valt.

Daken laten leven

De daken leveren aantoonbaar een grote bijdrage aan het watermanagement in de stad. Ook geven de daken ruimte aan nieuwe natuur en dat is goed voor de biodiversiteit in de stad. Zo laten we de daken leven!

Trotse partner

Consolidated is continu bezig met innovatie en duurzame oplossingen. Wij zijn dan ook trots om betrokken te zijn bij de opzet van deze werkgroep. We hopen de komende tijd natuurlijk veel blauwgroene daken te kunnen aanleggen.

Meer informatie over Resilio vind je hier.
Lees ook meer info over de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en  Consolidated.

three-man

werken bij
Consolidated?

blank87
blank87

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.