Onderwijs draait door tijdens duurzame renovatie bij Hogeschool Windesheim

Op de campus van Hogeschool Windesheim in Zwolle wordt het dak van ‘Gebouw T’ vernieuwd, het gebouw waar alle technische opleidingen worden gegeven. Geen standaard renovatie, maar een duurzame upgrade met zonnepanelen en witte dakbedekking. Maar hoe verduurzaam je een gebouw dat dagelijks intensief gebruikt wordt, zonder dat studenten en docenten er last van hebben?

Voor deze uitdaging stond het team van Consolidated en er is flink wat werk verzet. “De grootste uitdaging zit niet in de techniek, maar in de organisatie eromheen,” vertelt Jan de Haan accountmanager van Consolidated. “Er zijn heel veel partijen betrokken, zoals installateurs, bouwbegeleiders, het onderwijs zelf en onze projectleider Wesley Goosen die het project namens Consolidated begeleidt. Naast de standaard zaken, wordt er ook rekening houden met tentamens, colleges, veiligheid en logistiek. Samen met Hogeschool Windesheim is daarom een gedetailleerde planning opgesteld met veel aandacht voor het belang van de studenten. De werkzaamheden worden zo gepland dat lessen, tentamens en onderwijsactiviteiten kunnen doorgaan. Als er een tentamenweek is, dan werkten we daar tijdelijk niet.”

Samenwerking en flexibiliteit als succesfactor

De samenwerking tussen Consolidated en Hogeschool Windesheim verloopt soepel, mede dankzij duidelijke communicatie en flexibiliteit. “We hebben vooraf samen goed afgestemd hoe we overlast zoveel mogelijk konden beperken,” vertelt Jan Visser, projectleider bij Hogeschool Windesheim. “Tot nu toe hebben we geen klachten gehad van studenten of medewerkers. Dat is voor ons een teken dat het goed gaat.” De Haan vult aan: “Wat ik mooi vind aan dit project is de samenwerking tussen alle disciplines. Van installatie tot veiligheid, iedereen is betrokken.”

 

Kans om te verduurzamen

“Als team Vastgoed en Huisvesting zijn we continu bezig met verduurzamen en de circulariteit van ons vastgoed,” zegt Visser. “Wanneer zich een project aandient, grijpen we dat aan als kans om ook op het gebied van duurzaamheid en circulariteit stappen te zetten. In het geval van Gebouw T, waarvan het dak uit de jaren negentig stamde, was vervanging noodzakelijk vanwege lekkages. Dit bood de uitgelezen mogelijkheid om ook te investeren in energiebesparing en toekomstbestendige materialen.”

 

De verduurzamingsslag

Als onderdeel van het reguliere onderhoud, dat Consolidated al een aantal jaar uitvoert voor de Hogeschool, was dit een goed moment om het gebouw te verduurzamen. De Haan: “Bij de renovatie van Gebouw T combineren we meerdere dakconstructies met innovatieve toepassingen zoals zonnepanelen, witte dakbedekking en een hoge isolatiewaarde. Deze combinatie draagt niet alleen bij aan energiebesparing, maar ook aan een lagere temperatuur op het dakoppervlak. Witte dakbedekking heeft een reflecterende werking,” legt hij uit. “Daardoor blijft de temperatuur van het dak lager, wat weer gunstig is voor het rendement van de zonnepanelen. Zo behaal je dubbel winst: minder opwarming van het gebouw en meer opbrengst van de panelen.”

Ook aan circulariteit is gedacht. “Hogeschool Windesheim kwam bij ons met een duurzaamheidsdoel en wilde materialen gebruiken waarvan je zeker weet dat ze gerecycled kunnen worden”, vertelt De Haan. “Wij hebben een advies uitgebracht welke dakbedekking daarop aansluit. In dit geval viel de keuze op Derbigum, een materiaal dat deels uit gerecycled materiaal bestaat en na circa 35 jaar volledig teruggenomen kan worden voor hergebruik.”

Tot slot is er ook oog voor de herkomst én de toekomst van materialen. Via een zogenoemde ‘oogstkaart’ wordt inzichtelijk gemaakt welke materialen worden vervangen, wat herbruikbaar is en wat er gebeurt met het oude dak. Zo wordt circulariteit niet alleen besproken, maar ook echt toegepast.

 

Langetermijneffecten en advies

De investering betaalt zich op de lange termijn terug, en Hogeschool Windesheim kijkt daar met vertrouwen naar. “We hopen dat we straks niet alleen minder meldingen van lekkages krijgen, maar ook zien dat de energieprestaties verbeteren en het gebouw minder snel opwarmt,” aldus Visser. Voor andere gebouweigenaren heeft hij nog een advies: “Kijk goed naar je eigen mogelijkheden en middelen. Elke opgave is uniek. Maar als je die slim benut, kun je een enorme verduurzamingsslag maken.”

 

Denken in oplossingen

We werken vaak op daken van scholen, zorginstellingen en woningen. Daarom denken we altijd in oplossingen om overlast te beperken, in timing, materiaal en montage. Wil jij ook je dakbezit renoveren met zo min mogelijk overlast voor gebouwgebruikers? Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we je kunnen helpen.

three-man

werken bij
Consolidated?

blank87
blank87

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.