Gerecyclede blauw-groene dak gereed

Onlangs is het dak aan het JF Berghoefplantsoen in Amsterdam opgeleverd. Voor het eerst in Nederland is hierbij het oude dak gerecycled en een nieuw blauw-groen dak aangelegd. Een unieke samenwerking tussen woningcorporatie Stadgenoot, dakspecialist Consolidated en leverancier en producent Derbigum. Waarbij zowel een aardolie besparing als CO2-reductie is gerealiseerd.

Duurzaamheid en circulariteit

Vrijwel het gehele oude dak is gerecycled en hergebruikt. De bovenste grindlaag wordt gereinigd en hergebruikt voor een ander dak of voor bijvoorbeeld een voetpad. De dakbanen van het oude dak zijn gerecycled en verwerkt tot een nieuwe grondstof, Derbitumen. Dit is vervolgens gebruikt voor nieuwe duurzame en circulaire dakbedekking. Ook het isolatiemateriaal van het oude dak is hergebruikt voor de isolatie van het nieuwe dak. Het is voor het eerst in Nederland dat dit op deze manier gebeurt.

“Op dit dak komen duurzaamheid en circulariteit mooi samen” geeft Glen Bosman, manager RGS van Consolidated aan.

Blauw groen dak

Het nieuwe dak is een blauw-groen dak. Door een laag van kunststof kratjes kan het dak water opvangen. Op deze kratjes zijn plantjes aangebracht. De planten kunnen drinken van het opgevangen regenwater. Voordeel van zo’n dak is dat er bij zware regenval ruim 40.000 liter water op het dak opgevangen kan worden zodat het niet allemaal tegelijk in het riool stroomt. Daardoor voorkom je dat het riool te zwaar belast wordt en bijvoorbeeld de straten vol komen te staan met regenwater. Het blauw-groene dak is onderdeel van het Amsterdamse project, RESILIO. 

Stap voor stap in beeld

Hieronder laten we zien hoe zowel de recycling van het dak en de aanleg van het blauw groene dak tot stand is gekomen.

three-man

werken bij
Consolidated?

blank87
blank87

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.