Monumentale klus in hartje Amsterdam

MVW2226

Een bijzondere klus voor Consolidated in Amsterdam: tien monumentale woonblokken in de Rivierenbuurt krijgen duurzame dakbedekking. Juist vanwege die monumentenstatus was het direct vanaf het begin een uitdagend project, vertelt dakadviseur Maarten Post.

‘Uitstekende voorbereiding in nauwe samenwerking met de opdrachtgever was voor dit project essentieel’, licht Post toe. ‘Je mag monumentale panden niet zomaar verbouwen, dus in samenspraak leverden we de juiste stukken aan bij de gemeente. Dankzij dit voortraject kunnen we nu alle benodigde aanpassingen aan het dak uitvoeren.’

Monumentenstatus

De tien woonblokken, samen ‘De Amstelhof’, hebben geen enkele vorm van dakisolatie. De bestaande dakbedekking gaat functioneren als dampremmende laag. Daarop komt de nieuwe dakbedekking, bestaande uit een tussenlaag en een toplaag. ‘Vanwege de monumentenstatus mogen we de bouwkundige opstanden niet verhogen,’ vertelt Post. ‘Daarom hebben we een gootdetail gecreëerd en voor de bestaande shuntkanalen nieuwe betonnen opstorten gemaakt.’

Creatieve oplossing

Ook voor de schoorstenen zocht het team van Consolidated een creatieve oplossing. Het uiterlijk moet behouden blijven, dus de experts brengen een Triflex ProDetail-afdichting aan om ze waterdicht te maken. Daarnaast komen op alle daken nieuwe daktoegangen in de vorm van Staka-dakluiken. Permanente Kedge Ankerpunten zorgen dat werkzaamheden aan het hellende dak voortaan veilig uitgevoerd kunnen worden.

Overlast beperken

Inmiddels zijn de daken van drie woonblokken verduurzaamd. Post: ‘We proberen zo efficiënt mogelijk te werken. Niet alleen om de overlast voor de bewoners te beperken, maar ook voor de rest van de buurt. De Rivierenbuurt is direct bij de RAI en daardoor een erg drukke wijk. We moeten natuurlijk materiaal hijsen, maar proberen het verkeer daarbij zo min mogelijk te hinderen.’ De dakadviseur verwacht dat de overige zeven panden voor de zomer klaar zijn.

three-man

werken bij
Consolidated?

blank87
blank87

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.