Daklekkages voorkomen

Dakonderhoud met data

Handvatten voor huurders

Het onderhoud van woningen is een kostbare en tijdrovende klus. Daarom zoekt u naar manieren om dit onderhoud zo toekomstbestendig mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud aan het dak. Dit heeft het meeste effect als huurders hierbij betrokken worden en zich ook inzetten om de kwaliteit van het dak goed te houden. Want veel lekkages kunnen daardoor voorkomen worden. Zo heeft u als woningcorporatie minder kosten, hebben bewoners minder schade en wij minder lekkages. Op deze pagina vindt u alle informatie die nodig is om uw huurders te informeren over hoe zij lekkages kunnen voorkomen.

Handige
daktips

Naast de verantwoordelijkheid die u als woningcorporatie draagt voor dakonderhoud, kan ook een huurder zijn of haar bijdrage leveren. Daarom willen wij bewoners hierbij betrekken. Denk aan het schoonhouden van het dak. Dat betekent: geen sigarettenpeuken op het dak gooien en geen geen potten, planten of andere spullen op het dak plaatsen en bevestigen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er beschadiging aan de dakbedekking ontstaat. Maar denk ook aan het aanbrengen van wijzigingen op het dak zoals het plaatsen van zonnepanelen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Met deze checklist informeert u uw huurders eenvoudig over de bijdrage die zij zelf kunnen leveren aan optimaal dakonderhoud. En dus aan het voorkomen van lekkages. Verspreid de checklist via de brievenbussen of deel de informatie digitaal, bijvoorbeeld via mail.

Dakgoten en dakramen
schoonmaken

Ook het jaarlijks controleren en reinigen van de dakgoot en het dakraam zijn erg belangrijk wanneer het gaat over dakonderhoud. Een vervuilde dakgoot of vervuild dakraam zorgt voor lekkages. Een lekkageveroorzaker die tot de top drie meestvoorkomende lekkageveroorzakers behoort. In sommige gevallen is het schoonmaken van de dakgoten en dakramen voor bewoners in het service- of huurcontract inbegrepen. Soms is dat ook niet het geval. Hoe maakt een huurder zo’n dakraam of goot eigenlijk zelf makkelijk schoon? In deze video leggen we het stapsgewijs uit.

Deel de
video

Wilt u de video met uw huurders delen? Dat kan! Download de informatiekaartjes, print ze uit of deel ze via mail met uw huurders. Op de kaartjes is een qr-code te vinden. Bij het scannen van de qr-code wordt de huurder direct doorgestuurd naar de video waarin wij uitleg geven over het schoonhouden van de dakgoten en dakramen. Onze dakwachters hebben de kaartjes ook bij zich, zodat zij bewoners hierop kunnen attenderen.

three-man

werken bij
Consolidated?

Wij zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste vakmensen en gedreven professionals. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie.